Djurskyddsombudsmannens utlåtande om medborgarinitiativet Kattkrisen under kontroll – initiativ för identifikationsmärkning och sterilisering av katter (KAA 4/2021 rd)
Till riksdagens jord- och skogsbruksutskott, 8.3.2022
Referens: Jord- och skogsbruksutskottet torsdagen 10.3.2022 kl. 10.00 / KAA 4/2021 rd / Sakkunnigutfrågning
Riksdagens jord- och skogsbruksutskott har begärt hörande av djurskyddsombudsmannen och ett skriftligt utlåtande om medborgarinitiativet Kattkrisen under kontroll – initiativ för identifikationsmärkning och sterilisering av katter. Jag tackar för möjligheten att ge ett utlåtande om ärendet.
Medborgarinitiativet
I medborgarinitiativet föreslås att okontrollerad förökning av katter bör vara ett lagbrott och att kattens ägare ska åläggas att låta kastrera eller sterilisera frigående katter. Dessutom föreslås att alla katter ska märkas med identifikation och registreras i ett nationellt register. Behovet motiveras med allvarliga djurskyddsproblem som hänför dig till övergivna katter och kattpopulationer som förökar sig okontrollerat och som kräver utvecklande av lagstiftningen för att de ska kunna lösas. Med hjälp av de föreslagna lagändringarna kan man till exempel förebygga uppkomsten av kattpopulationer, främja och påskynda återkomsten av upphittade katter till sina ägare och göra det enklare att ställa ägaren till svars för sitt sällskapsdjur.
Jag anser det mycket nödvändigt att kattägare genom lagstiftning ska åläggas att förhindra okontrollerad förökning av katter och att låta kastrera eller sterilisera frigående katter. Dessutom är jag för obligatorisk identifikationsmärkning och registrering av katter.
Djurskyddsproblem som berör katter
Övergivande av katter och okontrollerad förökning av kattpopulationer är allvarliga och omfattande djurskyddsproblem i Finland, som kräver utvecklande av lagstiftningen för att de ska kunna ingripas i och förebyggas. Enligt SEY Djurskyddet i Finland överges uppskattningsvis minst 20 000 katter per år i Finland. Enligt 5 § i djurskyddslagen är det förbjudet att lämna djur utan skötsel eller överge dem. Eftersom endast få katter har microchip och är registrerade, kan ägaren till den övergivna katten sällan spåras och därmed ställas till svars. Övergivna och hemlösa katter lider av undernäring, sjukdomar och parasiter och får inte den adekvata skötsel som hör till husdjur. Vinterkölden blir många övergivna katters död.
I Finland hamnar uppskattningsvis ca 10 000 katter i hittedjursmottagningar varje år. De flesta djur i hittedjursmottagningarna är katter, av vilka endast en liten del återförenas med sina ägare.[1] Okontrollerad förökning av övergivna och osteriliserade katter som rör sig fritt utomhus leder lätt till uppkomst av halvvilda kattpopulationer. Katter i populationer lider av näringsbrist, kyla, sjukdomar, parasiter och problem orsakade av inavel.
Ansvaret för att ta hand om populationskatter har i stor utsträckning legat på djurskyddsföreningarna och deras frivilliga aktörer. Att fånga, vårda, sterilisera, socialisera och placera katter är en stor belastning för djurskyddsföreningarna och kräver betydande resurser från frivilliga.
Hittills har de verktyg som lagstiftningen erbjuder för att ingripa i djurskyddsproblem hos katter varit otillräckliga. Till exempel en enkät för veterinärer visar att de anser att den nuvarande lagstiftningen inte ger tillräckligt med verktyg för att ingripa i kattpopulationer i tid.[2] Övergivandet av katter och uppkomsten av okontrollerat växande kattpopulationer är problem som ska ingripas i kraftigt genom lagstiftning.
Förhindrande av okontrollerad förökning av katter
Regeringens proposition med förslag till ny lag om djurvälfärd är avsedd att överlämnas till riksdagen under vårsessionen 2022. Det är mycket positivt att det enligt lagförslaget är meningen att lagen om djurvälfärd ska innehålla bestämmelser om djurägarens eller -hållarens skyldighet att förhindra en okontrollerad förökning av sina däggdjur (25 § 4. mom.). Syftet med den föreslagna bestämmelsen är att minska de välfärdsproblem som orsakas av okontrollerat växande djurpopulationer. I motiveringen till paragrafen i lagförslaget anges att okontrollerad förökning av däggdjur kan förhindras genom gruppering av djur, övervakning och till exempel sterilisering av frigående katter, och att en sådan djurhållning skulle vara förbjuden där djuren förökar sig kontinuerligt eller oplanerat med varandra och som medför uppenbar skada för djurens välbefinnande.
I paragrafen ingår ett bemyndigande att utfärda förordning, enligt vilket närmare bestämmelser får utfärdas genom statsrådets förordning om åtgärder för att förhindra okontrollerad förökning av däggdjur. Det är mycket viktigt att bestämmelsen preciseras genom en förordning så att alla katter som rör sig fritt utomhus ska vara icke fortplantningsdugliga.
Ett väsentligt sätt att förebygga kattpopulationer är att föreskriva om obligatorisk sterilisering eller kastrering av katter som rör sig fritt utomhus. Husdjursägaren ansvarar för att se till att djuret inte förökar sig oplanerat. I Sverige har man sedan 2020 förutsatt att katter som rör sig fritt utomhus är steriliserade, kastrerade eller på annat sätt förhindrade att föröka sig okontrollerat i syfte att förhindra oplanerad, oönskad eller överdriven förökning av katter.
Identifikationsmärkning och registrering av katter
Obligatorisk identifikationsmärkning och registrering av katter är ett väsentligt sätt att ingripa i djurskyddsproblem hos katter och främja ansvarsfull katthållning, och jag anser att det är mycket nödvändigt att detta finns stadgat i lag. Det är därför positivt att det i samband med förslaget till lagen om djurvälfärd har slagits fast att förordningen om identifikationsmärkning och registrering av katter ska utfärdas med stöd av lagen om identifiering och registrering av djur (1069/2021). Avsikten är att förordningen ska utfärdas så att identifikationsmärkning och registrering av katter blir obligatorisk från och med början av 2026 och att katterna ska vara fullständigt registrerade från och med början av 2027. Med tanke på katters välbefinnande är det dock viktigt att den obligatoriska identifikationsmärkningen och registreringen av katter inleds redan tidigare än vad som har föreslagits.
Den obligatoriska identifikationsmärkningen och registreringen av katter medför flera fördelar för katternas välbefinnande. Enligt en undersökning av Djurens välfärdscentral kommer problemen med katter som överges eller lämnas utan skötsel antagligen att minska på lång sikt till följd av identifikationsmärkningen och registreringen i och med att andelen identifikationsmärkta katter av alla katter ökar och ägares attityder mot skötsel av katter förändras.[3] Identifikationsmärkningen och registreringen höjer tröskeln för att överge katten, eftersom ägaren lättare kan ställas till svars. Följden blir att antalet övergivna katter minskar på lång sikt. Märknings- och registreringsskyldigheten främjar och påskyndar också återkomsten av upphittade katter till sina ägare.
Märknings- och registreringstvånget gör det också lättare att ingripa i problem med kattpopulationer och reda ut ägare, eftersom man då kan skilja identifikationsmärkta sällskapsdjurskatter från hemlösa och förvildade katter. Olaglig import och handel med sällskapsdjur från kattungefabriker kan förebyggas och ingripas i bättre när det endast är tillåtet att sälja identifikationsmärkta och registrerade djur. Dessutom påverkar identifikationsmärkningen och registreringen av katter ägarnas attityd mot kattskötseln och främjar katternas status.
Sammandrag
För att djurskyddsproblemen ska kunna förebyggas och för att man ska kunna ingripa i dem effektivt krävs utvecklande av lagstiftningen. Det är viktigt att kattägare genom lagstiftning åläggs att förhindra okontrollerad förökning av katter och att sterilisera eller kastrera katter som rör sig fritt utomhus samt att identifikationsmärkning och registrering av katter föreskrivs som obligatorisk i lag.
Man bör även i större utsträckning ägna uppmärksamhet åt att förbättra kattens rättsliga ställning och att reglera katternas uteliv. Katten är det enda sällskapsdjuret som tillåts gå fritt utan övervakning. Delegationen för sällskaps- och hobbydjurens välbefinnande har föreslagit att ett förbud mot att låta katter röra sig fritt i naturen ska införas i lagen om djurvälfärd, med undantag av steriliserade katter med identifierande microchip som rör sig inom en registrerad primärproducents eller ett häststalls område.[4] Förebyggandet av problem med kattpopulationer och katters säkerhet talar för att katten endast kan vistas utomhus under uppsikt i en utomhushägnad eller i en sele som katten får vänja sig vid. Katten är ett lika krävande husdjur som alla andra husdjur. Katten ska ges stimulans, och dess beteendebehov ska tillgodoses.
Bakgrunden till djurskyddsproblemen hos katter är den låga uppskattningen av katter och föreställningen om och attityden mot katter. Att öka uppskattningen av katter är ett centralt sätt att förhindra att katter överges. Förutom att lagstiftningen fastställer minimikrav för djurhållning och djurens behandling ändrar den också samhällets inställning till djuren. Genom att i lagstiftningen införa strängare skyldigheter för kattägare att kontrollera kattens fortplantning och genom att utvidga kravet på identifikationsmärkning och registrering till att omfatta katter styr lagstiftaren samhällets attityder i en riktning som värderar katter. Vid sidan av utvecklandet av lagstiftningen behövs också aktiv upplysning, information och utbildning gällande kattens välfärdsbehov, och dessa ska stödjas med offentliga medel. Eftersom de flesta katter för närvarande inte är registrerade bör man även ägna särskild uppmärksamhet åt kommunikation och information om kattregistret.
Saara Kupsala
Djurskyddsombudsman
[1] Jääskeläinen, Terhi (2015). Selvitys koirien ja kissojen pakollisesta tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä. Helsingfors: Djurens välfärdscenter
[2] Livsmedelsverket (2020). Kissojen hyvinvointi Suomessa 2019: Raportti kissojen hyvinvointia koskevan kyselyn tuloksista.
[3] Jääskeläinen 2015.
[4] Ställningstagande av delegationen för sällskaps- och hobbydjurens välbefinnande 21.1.2021: Kiirehtimispyyntö kissojen vapaan ulkoilun kieltämiseksi laissa.