Siirry sisältöön

Eläinvaltakunta-podcast

Vastaavatko mielikuvat eläinten hyvinvoinnista todellisuutta? Entä kuka huolehtii siitä, että eläinten ääni kuuluu yhteiskunnallisessa päätöksenteossa?

Suhteemme eläimiin on tunteikas, mutta tunteiden taustalla vaikuttavat kovat talouden ja vallankäytön faktat. Ihmisen ja eläimen yhteiselämän vaikutukset ovat maailmanlaajuisesti valtavat. Silti eläinten hyvinvointi ja toimijuus jäävät usein pimentoon.

Eläinvaltakunta on eläinsuojeluasiamiehen ja Eläinten hyvinvointikeskuksen podcast, jossa pohditaan ihmisen valtaa ja vastuuta suhteessa muihin eläimiin.

Sarjan juontaa toimittaja Emil Johansson. Podcastin on tuottanut Jaksomedia.

Viisiosainen sarja julkaistaan jaksoittain marras- ja joulukuussa 2023. Ohjelman jaksot voit kuunnella Spotifyssa, Apple podcastissa sekä muissa yleisimmissä podcast-palveluissa.

Jakso 5. Onko kalankasvatus eettisesti kestävää?

Eläinten hyvinvoinnista käytävässä keskustelussa kalat jäävät usein paitsioon. Vaikka teollisen tuotannon kritiikki yleisesti lisääntyy, niin tuotantoeläimistä juuri kalat ovat näkymättömissä. Kuinka kalojen hyvinvointi huomioidaan kalankasvatuksessa? Entä miltä näyttäisi mahdollisimman eläinystävällinen kaupallinen kalastus?

Vieraina jaksossa ovat Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Susanna Airaksinen ja SEY Suomen eläinsuojelun eläinsuojeluasiantuntija Tommi Lapio.

Voit lukea jakson tekstimuodossa Eläinten hyvinvointikeskuksen verkkosivuilta.

Jakso 4. Mitä olemme ymmärtäneet väärin kouluttamisesta?

Kouluttamisen punaisena lankana voi pitää sitä, että ihminen oppii toimimaan vuorovaikutuksessa eläimen kanssa. Mitkä ovat tyypillisiä kompastuskiviä, kun ihminen yrittää tulkita eläimen elekieltä? Millä eri tavoilla tunteet vaikuttavat koulutustilanteisiin? Ja miksi meillä on edelleen koulukuntia, joissa käytetään kyseenalaisia koulutusmenetelmiä?

Vieraina jaksossa ovat eläinlääkäri, eläintenkouluttaja ja Hevostietokeskuksen toiminnanjohtaja Anna-Mari Olbricht sekä koiriin erikoistunut eläintenkouluttaja Sofia Haapanen.

Voit lukea jakson tekstimuodossa täältä.

Jakso 3. Onko eläinten hyvinvointi unohtunut maatalouspolitiikassa?

Raha ja valta ovat keskeinen osa maatalouspolitiikkaa: poliittinen tahto määrittää, miten paljon yhteiskunnan resursseja käytetään eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen. Miten tukia pitäisi säätää, jotta ne edistäisivät paremmin tuotantoeläinten hyvinvointia?

Suomessa törmää edelleen käsitykseen, että kotimainen eläintuotanto olisi kansainvälisillä mittareilla erityisen eettistä. Onko kyseessä kansallisen brändityön onnistunut mielikuva vai löytyykö väitteelle aitoja perusteita?

Suomalaisen maatalouspolitiikan piirteitä pohtivat Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Annika Lonkila ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemi.

Voit lukea jakson tekstimuodossa täältä.

Jakso 2: Meneekö lemmikkien inhimillistäminen liian pitkälle?

Lemmikit edustavat meille pehmeitä arvoja, mutta niiden ympärillä pyörii myös valtava bisnes. Miksi me ihmiset haluamme pitää lemmikkejä? Ymmärtävätkö ihmiset, millainen valtasuhde heillä on eläimiin? Entä onko inhimillistäminen ongelma eläimen hyvinvoinnin kannalta?

Eläinvaltakunnassa ovat keskustelemassa kirjailija Tiina Raevaara, seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Joonas Gustafsson sekä yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen dosentti Nora Schuurman.

Voit lukea jakson tekstimuodossa täältä.

Jakso 1: Miksi jalostamme sairaita eläimiä?

Eläinjalostuksessa tavoitteena on tyypillisesti ollut tehokas tuotantoeläin tai ihmisen silmää miellyttävä lemmikki. Voisiko jalostuksessa keskittyä eläinten hyvinvoinnin lisäämiseen? Miten se tapahtuisi? Ja kuka säännöistä lopulta päättää?

Eläinvaltakunnassa pohditaan jalostusta siipikarjan ja koirien kautta. Vieraana ovat eläinlääketieteen tohtori Eija Kaukonen ja jalostusagronomi Katariina Mäki. Kuinka suuri osa broilerin terveysongelmista poistuisi, jos linnut kasvaisivat hitaammin? Entä miksi sairaita koiria käytetään edelleen jalostukseen?

Voit lukea jakson tekstimuodossa täältä.