Siirry sisältöön

Mahdollisuus hakeutua säänsuojaan parantaa hyvinvointia

28.12.2023Blogi

Hevosia talvisessa maisemassa syömässä heinää.

Säännöllisesti ulkoilevat ja laiduntavat eläimet, kuten hevoset, naudat ja lampaat, tarvitsevat aina mahdollisuuden säänsuojan käyttöön. Suojasta on hyötyä vuoden ympäri erilaisissa sääolosuhteissa, ja sen tarjoaminen on yksi keinoista, joilla voi parantaa eläinten fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Nykylainsäädäntö ei ole kovin selkeä säänsuojan tarjoamisen suhteen. Tähän on kuitenkin odotettavissa muutosta, kun uusi eläinten hyvinvointilaki astuu voimaan 1.1.2024 ja vanhentuneita lajikohtaisia asetuksia aletaan uudistaa.

Tällä hetkellä asetus nautojen suojelusta edellyttää, että ulkotarhassa ja laitumella olevilla naudoilla on oltava mahdollisuus päästä riittävään suojaan epäsuotuisia sääolosuhteita vastaan. Jos naudat eivät pääse vapaasti siirtymään suojaan, nautojen haltijan on huolehdittava suojaan pääsystä. Ympäri vuoden ulkona kasvatettavilla naudoilla on oltava asianmukainen suoja, jossa on kuivitettu makuualue.

Hevosten suojelua koskevassa asetuksessa määrätään, että hevosella tulisi olla tarvittaessa suoja sääolosuhteita vastaan ulkotarhassa sekä laitumella. Lampaiden suojelua koskevassa asetuksessa sen sijaan ei ole lainkaan mainintaa säänsuojasta. On kuitenkin hyvä muistaa, että eläinten hyvinvointia voidaan kehittää yli pelkän lainsäädännön vähimmäisvaatimuksen.

Millainen suoja on hyvä suoja?

Hyvä säänsuoja koostuu vähintään kolmesta seinästä ja katosta. Talvella tiivis suoja pitää tuulta ja auttaa säilyttämään lämmön. Oviaukkojen suojaaminen esim. muoviliuskoilla ehkäisee veden, tuulen ja hyönteisten pääsyä sisään.

Hevosten ja nautojen säänsuojassa on myös hyvä olla eristävä, kuivitettu pohja tai makuualue. Suojan on oltava riittävän tilava, jotta kaikki lauman eläimet mahtuvat sinne yhtä aikaa makuulle. Tilaa tarvitaan, jotta eläimet voivat tarvittaessa väistää hierarkiassa ylempänä olevia lajitovereitaan. Mikäli suoja on liian pieni, siitä saattaa tulla kilpailtu resurssi, jolloin lauman kaikki yksilöt eivät välttämättä pääse käyttämään sitä. Tästä syystä suojassa voi olla tarpeen olla useita oviaukkoja ja kulkureittejä. Suojan ominaisuudet, kuten turvallinen rakentaminen ja kulkureitit, tila ja pohjan laatu vaikuttavat olennaisesti suojan käyttöön ja toimivuuteen.

Miksi säänsuojaa tarvitaan?

Haastavat sääolosuhteet vaikeuttavat lämmönsäätelyä, ja ilmastonmuutos tulee lisäämään pidentyneitä hellejaksoja myös Suomessa. Ulkoileville eläimille tulisi tarjota kesäisin mahdollisuus suojautua auringon paahteelta. Kesäisin suojaa tarvitaan myös hyönteisiltä. Kuumalla säällä tai silloin kun hyönteisiä on runsaasti, myös yölaidunnus voi olla hyvä vaihtoehto stressin vähentämiseksi ja hyvinvoinnin parantamiseksi.

Muina vuodenaikoina eläimet tarvitsevat suojaa erityisesti voimakkaalta sateelta ja tuulelta. Hevosten kohdalla on hyvä muistaa, että loimittaminen ei poista  säänsuojan tarvetta. Tutkimusten mukaan hevoset hakeutuvat suojaan niin loimitettuina kuin ilman loimeakin.

Eläimen hyvinvoinnille on tärkeää valinnan mahdollisuus. Mahdollisuus vaikuttaa omaan olotilaan ja elämään parantaa merkittävästi elämänlaatua. Eläinten hyvinvointia edistää, kun eläin voi itse valita, milloin hakeutuu suojaan.

Teksti: Krista Koppelomäki

Lisätietoja

Hevostietokeskuksen suositukset ulkotarhan ja laitumen säänsuojasta

Mittarit hevosen hyvinvoinnin arviointiin -hanke: Hevosten lämmönsäätely ja lepo

Eläinten hyvinvointikeskus: Loimittaminen ei vähennä hevosen säänsuojan tarvetta

Eläinten hyvinvointikeskuksen blogi EFSA:n suosituksista nautojen pitoon

ProAgrian lampaiden ja vuohien laidunopas